Блог Enhance Development

Як змінилася сфера нерухомості в Європі за 20 років

І які зміни її чекають у майбутньому
За два останні десятиріччя індустрії нерухомості Європи довелося зіткнутися з глобальними викликами. Кліматичний ризик, економічна криза, технологізація, цифровізація, пандемія, війна в Україні.

Кожен з етапів драматично змінював не лише сферу, а навіть саме поняття, що таке нерухомість.

Сьогодні на перший план виходить політична нестабільність та економічна невизначеність.

Про це говорить спільне опитування PwC та Urban Land Institute, дослідження трендів ринку нерухомості Європи за 2023 рік.

У своєму 20-му випуску ULI досліджує зміни за два попередніх десятиріччя та дає прогноз на найближчу перспективу.
  • Що турбувало сферу протягом 20 років
Якщо ж говорити про те, що мало найбільший вплив на сферу нерухомості за 20 попередніх років, то можна виділити такі чинники: кліматичні зміни, технологізацію, урбанізацію, глобальну фінансову кризу та пандемію COVID 2019.

На думку 76% опитуваних, значущий вплив на галузь мали низькі процентні ставки,

64% - вплив глобальної фінансової кризи 2007-2008 років,

63% - урбанізація, збільшення щільності забудови,

63% - технологізація,

56% - ріст ESG,

53% - кліматичні зміни,

50% - електронна комерція.
  • Фактори, які мали найбільший вплив на сферу нерухомості за 20 років
За цей період часу відбулися значні зміни в концепції того, що таке нерухомість в цілому. Поняття нерухомості вийшло за межі офісів, роздрібної торгівлі та промисловості і перетворилося на надзвичайно різноманітне меню інвестиційних активів.

Початок 2000-х років став ознаменуванням епохи цифрових технологій, що призвело до стрімкого зростання електронної комерції. Це змінило тип активів, необхідних роздрібним продавцям. Нещодавно з’явився ринок Build to Rent і зростає попит на гнучкі робочі простори.
  • Що чекає на сферу нерухомості в наступні 20 років
Судячи з опитування, лідери індустрії з 20 країн світу дійшли висновку, що наступні два десятиліття будуть присвячені тому, як галузь контролює стирання відмінностей між численними та різноманітними типами власності.

Розвиток технологій і зміна споживчих звичок уже допомогли стерти кордони між традиційними секторами. Однак, щоб це працювало, інвестори та розробники повинні правильно зрозуміти основи бізнесу. Світова фінансова криза 2008 року це показала.

Майбутнє нерухомості вимагатиме переналагодження практик, розроблених протягом десятиліття дешевих грошей, на нові фінансові реалії та соціально-політичні фактори. Для тих, хто може виконати повторне калібрування, відкриються широкі можливості.
Довідка про Urban Land Institute
Urban Land Institute - це глобальна організація, створена за участі більш ніж 46 500 фахівців у сфері нерухомості та розвитку міст.

Міждисциплінарне членство ULI представляє всі аспекти галузі, включаючи розробників, власників нерухомості, інвесторів, архітекторів, міських планувальників, державних посадовців, рієлторів, оцінювачів, юристів, інженерів, фінансистів та вчених.

Заснований у 1936 році, Інститут працює в Америці, Європі та регіоні Азійсько-Тихоокеанського басейну, маючи членів у 81 країні.

ULI активно працює в Європі з початку 1990-х років, і на сьогодні має майже 5000 членів та 15 національних рад.

Надзвичайний вплив, який ULI має на прийняття рішень у сфері землекористування, базується на обміні знаннями між членами щодо різноманітних факторів, що впливають на забудову середовища, включаючи процеси урбанізації, демографічні зміни, нові економічні драйвери, технологічний прогрес та екологічні питання.