Блог Enhance Development

Як ввести новобудову в експлуатацію без затримок: 5 важливих кроків

Затримки з введення обʼєктів в експлуатацію на первинному ринку нерухомості України сьогодні вже нікого не дивують.

Чому це стало загально прийнятою практикою? У кожного девелопера та забудовника буде своя відповідь. А робота в умовах війни стала додатковим викликом для всієї галузі.

Проте далеко не всі українські девелопери дотримуються «традицій» затримувати та заморожувати проєкти, змушуючи клієнтів та інвесторів чекати роками.

На ринку вистачає професіоналів, здатних адаптуватися до важких умов, виконати зобов'язання перед та інвесторами та мешканцями – і здати роботу в зазначений термін.

Сьогодні – про ще один принцип роботи Enhance Development: швидше, ніж в середньому по індустрії, вводити в експлуатацію свої об'єкти.

На яких саме заходах базується безперебійна та якісна робота нашої компанії? Тут ніякої магії – лише конкретні кроки та багато роботи.

Крок №1. Використовувати фінансову модель, яка дозволяє будівництву йти за графіком, не зважаючи на продажі

Успішне втілення в життя цієї моделі вимагає фінансової стійкості, скрупульозного планування та керування ризиками, адаптації до умов ринку, які постійно змінюються.

Ми плануємо весь хід будівництва заздалегідь, визначивши точні кроки, терміни, витрати на кожен етап. Ретельно аналізуємо потенційні ризики та можливі варіанти подальшого розвитку проєкту.

Якщо продажі виявляються нижчими, ніж передбачалося, ми задіюємо заздалегідь підготовлені фінансові резерви або знаходимо альтернативні джерела фінансування.

Головне для нас – будівництво має рухатися за планом та якістю.

Крок №2. Ми впроваджуємо lean-принципи ощадливого будівництва в щоденні процеси компанії та всіх проєктів

Enhance Development з перших днів роботи почала використовувати у своїй роботі lean-принципи.

Ця методологія управління виробництвом спрямована на мінімізацію втрат, оптимізацію ресурсів, покращення продуктивності та якості.

На практиці використання даної концепції виглядає так:

  • відмова від марнотратства, наприклад, неоптимізовані процеси, надмірний інвентар тощо,

  • планування і координація, підготовка умов для ефективного та безперебійного виконання роботи,

  • стандартизація процесів, зниження рівня нестабільності, перехід до наступної задачі лише після виконання попередньої,

  • участь робочої групи, від робітників до керівництва, в процесі прийняття рішень,

  • використання інновацій та технологій, які спрощують процес будівництва,

  • щотижневі наради з узгодження графіка роботи різних робочих груп та спеціалістів.

  • постійне вдосконалення, аналіз та оцінка ефективності процесів будівництва.

Lean-принципи дозволяють нам підвищити темпи будівництва, знизити витрати та підтримувати якість проекту.

Крок №3. Ми беремо на себе отримання всієї необхідної документації

Невідповідне стандартам чи навіть незаконне будівництво може призвести до штрафів, зупинки робіт та інших негативних наслідків для проєкту.

Щоб мінімізувати подібні ризики, наша компанія до старту будівництва самостійно займається отриманням дозволів, погоджень та технічних умов на підключення будинків до інженерних мереж.

Цей етап розпочинається задовго до власне фізичного будівництва. Від визначення вимог, які потрібно виконати для отримання дозволів, подання необхідних заявок, збору документів до оцінки відповідних органів – довгий шлях.

Та документація, що відповідає всім вимогам та стандартам, забезпечує якість та надійність будівництва – це наша відповідальність перед клієнтами та всіма зацікавленими сторонами.

Крок №4. Ми робимо детальний розрахунок собівартості будівництва, ключових вузлів та технічних рішень

Для кожного свого проєкту Enhance Development робить розрахунок собівартості будівництва, а також аналіз ключових вузлів та технічних рішень. Це дозволяє планувати бюджет та оптимізувати витрати.

Так розрахунок собівартості допомагає визначити очікувану вартість будівництва, включаючи всі необхідні витрати на матеріали, працю, обладнання, послуги, дозволи тощо.

Аналіз ключових вузлів та технічних рішень допомагає ідентифікувати можливості для зниження витрат, обрати більш ефективні технології, матеріали або процеси.

Цей розрахунок допомагає розподілити ресурси – людські, матеріальні та фінансові – з більшою ефективністю. Забезпечити якість та швидкість будівельного проєкту.

Крок №5. Ми співпрацюємо лише з топовими підрядниками та постачальниками матеріалів

Ще одне з наших правил – працювати лише з найкращими. Це допомагає нам бути впевненими у найвищій якості та рівні виконання робіт, знизити ризики будь-яких затримок на будівництві.

Ми обираємо лише надійних постачальників матеріалів зі стійкою репутацією. І співпрацюємо лише з підрядниками, які мають досвід і компетенцію для виконання потрібних нам робіт.

Саме в такий спосіб нам вдається швидше, ніж в середньому по індустрії, вводити в експлуатацію об'єкти. А це – він-він ситуація, де користь на рівні з девелопером отримують також інвестори та майбутні жителі.