Блог Enhance Development

Головні тенденції в розвитку ринку нерухомості у 2024 році

Індустрія нерухомості стикається все з новими викликами. Але челенджі – це також і нові можливості та ріст.

Сергій Шинкаренко, СЕО Enhance Development, виділив топ-5 трендів у розвитку ринку нерухомості в наступних роках.

Для підприємців галузі “спіймати” ключові тенденції у своїй роботі визначатиме їх шлях до успіху.

Тренд 1. Mixed-use обʼєкти та гнучкі простори

Нові реалії диктують нові умови життя та роботи для сучасних європейців.

Ринок нерухомості адаптується, так, все більш затребуваними стають гнучкі робочі місця та спільне проживання. Це так звані mixed-use обʼєкти, які відзначаються високим рівнем стійкості та дозволяють зменшити витрати на електроенергії.

Інституційні інвестори впевнені: успішні в майбутньому проєкти матимуть багатоцільовий простір. Вони є привабливими для різних поколінь та різних типів користувачів.

Підприємці будуть задовольняти цей попит, надаючи адаптовані приміщення під професійні та житлові потреби. А інвестори вкладати кошти саме в такі об’єкти нерухомості.

Тренд 2. Цифрові операції з нерухомістю

Цифровізація глобалізується. І, треба відзначити, вона корисна всім сторонам, і покупцям, і продавцям, і інвесторам. Завдяки їй стає можливою трансформація традиційних операцій з нерухомістю. Вона дозволяє підвищити безпеку, прозорість та ефективність всіх дій, чи навіть проводити угоди з майном без посередників.

На фоні цього тренду значної ваги набирають розробки на основі штучного інтелекту.

Тренд №3. Ревіталізація міст та передмістя

У 2024 році в Європі забудовники та інвестори вкрай обережно ставляться до того, де вони працюють, куди вкладають кошти. Вони прагнуть зосередитися на містах, що здатні запропонувати гарну ліквідність у ризиковані часи. В топі, як і минулого року, залишаються Лондон та Париж.

Цікаво, що приміські території також переживають відродження. Економічно складні часи змушують переоцінити пріоритети та внести корективи у спосіб життя.

Для підприємців цей факт цікавий з приводу вчасного надання споживачу затребуваного ними продукту. Наприклад, жителі України, особливо – з небезпечних зон, цікавить нерухомість на заході країни.

Тренд №4. Фокус на екологічну стійкість та увага до сталого розвитку

«Екологічна стійкість» давно вже перестала сприйматися звичайною трендовою фразою. Сьогодні від цього питання залежить мало не виживання всієї планети. Ринок нерухомості не стоїть осторонь його вирішення. Посилюється увага до практик екологічного будівництва, вимог декарбонізації, енергоефективності та екологічного розвитку.

Підприємці, які не нехтують цими питаннями, сприяють збереженню навколишнього середовища, йдуть в ногу з часом, відповідають потребам ринку.

Тренд №5. Економічні впливи: “залишитися в живих до 2025”

Світова економічна невизначеність має величезний вплив на розвиток ринку нерухомості.

Підвищення процентних ставок центральним банком у 2022 і 2023 роках змусило лідерів галузі відкласти динамічні стратегії розвитку та зайняти “вичікувальні” позиції.

Серед ключових індикаторів: зміна оцінки вартості капіталу та боргу, оцінка нерухомості, собівартість будівництва та оцінка ризиків.

І хоча сьогодні ситуація вирівнюється порівняно з тогорічною, та до оптимістичних картин попередніх років ще далеко.

Інвестори та кредитори продовжують боротися з кризою вартості капіталу. Вищі процентні ставки ускладнюють проблеми, пов’язані з невизначеними економічними перспективами та зростальним тиском щодо дотримання ESG.

«Залишитися в живих до 2025 року» - сьогодні це “девіз” лідерів нерухомості, адже ринок пронизує непевність через:

  • очікування рецесії у Європі загалом та в найбільших економіках, таких як Німеччина та велика Британія.
  • Конфлікт Ізраїля в Секторі Газа.
  • Війна в Україні.
  • Вибори в багатьох країнах Європи та перемога правих.
  • Внутрішні проблеми Європи: доступність житла, соціальна нерівність та масова міграція.

Регіони з геополітичною стабільністю можуть залучати більше інвестицій у нерухомість, тоді як регіони з нестабільністю можуть спостерігати уповільнення.

Отже, проблеми, які потребують вирішення, включають доступне житло, охорону здоров’я, декарбонізацію, цифровізацію та комунікації. Нерухомість уже спрямовує більше капіталу в сектори, які задовольняють ці фундаментальні потреби.

Також підприємці мають слідкувати за геополітичними подіями, коливаннями процентних ставок та економічними тенденціями в цілому. Всі ці фактори можуть вплинути на вартість власності, довіру інвесторів, інвестиційні можливості в глобальному масштабі.

Лише залишаючись поінформованими та гнучкими, можна орієнтуватися в складнощах ринку нерухомості та використовувати нові можливості, які безперечно існують у 2024, попри всі складнощі сучасності.

Читайте повний матеріал у блозі Сергія Шинкаренко на Liga.net.

Для аналізу було використано щорічний звіт Emerging trends 2024 від PwC та the Urban Land Institute.

Звіт Emerging Trends in Real Estate базується на інтерв’ю з провідними фахівцями з інвестицій у нерухомість та регіональних опитуваннях, проведених спільно PwC та Urban Land Institute в Європі, Сполучених Штатах, Канаді та Азійсько-тихоокеанському регіоні, і є ключовим індикатором настроїв щодо глобальної нерухомості.