Блог Enhance Development

Від закликів на папері до реальних дій: як будувати сучасне енергоефективне житло

Оновлені державно будівельні норми (ДБН) в Україні щодо проектування житлових будинків, з їх підвищеними вимогами до енергоефективності, стали для багатьох девелоперів високою планкою.

Так, виклик непростий. Та Enhance Development давно взяв собі за правило: всі наші проєкти невідривно пов'язані з енергоефективними рішеннями.

Як Enhance Development долає виклики сучасності

Ми переконані: сьогодення вимагає створення сучасного житла. Це - час переходу від декларацій «на папері» до реального застосування технологій збереження та відновлення енергії.

Адже ці технології – це економія ресурсів, зниження негативного впливу на екологію, енергонезалежність мешканців та їх інвестиція у майбутнє.

Щоб досягти енергоефективних цілей, ми проводимо розрахунок тепловтрат: знаходження зон у приміщенні, де відбувається втрата тепла та визначення інтенсивності цих втрат.

Це важливий інструмент для визначення енергоефективності будівлі та для подальшої розробки стратегій з її покращення, що може включати:

  • Використання теплових насосів

Теплові наноси дають змогу використовувати енергію з навколишнього середовища: повітря, ґрунту або води.

Вони забезпечують стале опалення та охолодження, гаряче водопостачання, що не залежать від традиційних видів палива.

Це обладнання не шкодить екології, а ще воно дозволить значно економити на платіжках. Так, теплові насоси економніші за газовий котел в 2 рази, а від електричного – в 5 разів.

  • Використання сонячних панелей

Сонце – це екологічно чисте, безкоштовне, практично не вичерпне джерело енергії.

Використання сонячних панелей у будівлях дозволить зменшити залежність від вугілля, нафти або газу та від комерційних постачальників електроенергії. Результат – значна економія на рахунках.

Сонячні панелі перетворюють нерухомість на довгострокову інвестицію: за прогнозами, у найближчі десятиліття сонячна енергія стане головним джерелом енергії.

  • Використання акумуляторів

Збереження електроенергії з сонячних панелей вимагає використання акумуляторів. Це надійне альтернативне джерело живлення, автономне від електромереж.

Акумулятори дозволяють забезпечити головні потреби будинку у випадку обстрілів у воєнний час, в період аварійних відключень чи будь-яких проблем з енергопостачанням.

  • Використання центральної системи кондиціонування

Ця система дозволяє керувати температурою та іншими параметрами повітря в усіх приміщеннях з одного централізованого пункту. Це оптимізація використання енергії та уникненя неефективного охолодження або обігріву окремих зон.

Сучасні системи оснащені передовими технологіями: інверторні компресори, системи рекуперації тепла, регулювання зон та інтелектуальні термостати. Вони допомагають знижувати споживання енергії і підвищувати ефективність системи.

  • Використання припливно-витяжної вентиляції

Забезпечує одночасне надходження свіжого та видалення відпрацьованого повітря у приміщенні.

Сучасні системи використовують інверторні мотори, які споживають менше електроенергії та забезпечують потрібний об'єм повітря.

Також енергоефективні припливно-витяжні системи можуть бути оснащені системами рекуперації тепла, які дозволяють відновлювати тепло з витяжного повітря перед його «викиданням» назовні. Це допомагає зменшити втрати тепла і енергії.

  • Використання віконних, фасадних та теплоізоляційних систем

Високоякісні вікна з енергозберігаючими склопакетами можуть допомогти зменшити споживання енергії на опалення та охолодження приміщення.

Якісні фасадні системи забезпечують гарний тепловий контроль і запобігають проникненню холодного повітря у приміщення. Це – значне зниження енергоспоживання, на опаленні можна зекономити до 50%, а на охолодженні – до 80%.

Використання якісних теплоізоляційних матеріалів в стінах, даху та підлозі може допомогти утримувати тепло всередині будівлі і знижувати витрати на опалення та кондиціонування повітря.

  • Використання системи smart-home

Система розумного будинку включає широкий спектр технологій та пристроїв, які об'єднуються з метою автоматизації та управління різними аспектами будинку з використанням інтернету, датчиків, сенсорів та іншої електроніки.

Smart-home поєднує в собі массу розумних систем: освітлення, термостатів, пристроїв побутової техніки, замків та систем безпеки, управління вентиляцією та кондиціюванням повітря.

Всі вони допомагають зробити будинок максимально комфортним та енергоефективним.

Енергоефективність наших проєктів - на найвищому рівні

Оновлені стандарти ДБН України щодо енергоефективності – не єдиний орієнтир для Enhance Davelopment. Наша планка - це відповідність наших проєктів найвищим міжнародним нормам.

Ми готуємо будівлі до отримання сертифікатів LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) та BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method).

Це визнані сертифікаційні системи, що оцінюють та нагороджують будівлі з високими стандартами сталості та екологічної ефективності. Вони враховують вплив будівлі на довкілля, енергоефективність, використання відновлювальних джерел енергії, управління водними ресурсами, матеріали, які використовуються в будівництві, якість внутрішнього середовища тощо.

Сам процес підготовки включає в себе виконання системних вимог, збір та надання необхідної документації, аналіз виконання критеріїв, розробку та реалізацію стратегій для вдосконалення сталості та екологічної ефективності будівлі.

Енергоефективні рішення: win-win ситуація

Зведення сучасного енергоефективного житла – це нелегкий та тривалий процес. Та впровадження енергоефективних рішень у перспективі є вигідним як для девелоперів, так і для покупців квартир.

Девелопери мають змогу оптимізувати процеси, зменшити витрати та привертати клієнтів. Мешканці отримують комфортне житло з низькими комунальними витратами та вигідну інвестицію.
«Впровадження технологій енергозбереження призводить до win-win ситуації. В такому випадку власники квартир отримують платіжки з меншими щомісячними сумами за проживання або мешканці сплачують ринковий тариф, а при цьому управляюча компанія має додатковий дохід, який може направити на поліпшення благоустрою обʼєкту або створення фонду непередбачених ситуацій та ремонтів.

Всі ці заходи дозволяють отримувати стабільний приріст вартості нерухомості, який буде конкурентним з часом при будівництві нових проектів».

Сергій Шинкаренко, експерт у сфері девелопменту, маркетингу та управління проєктами, СЕО компанії Enhance Development