Блог Enhance Development

Чого чекати: технологічні тренди, які змінять майбутнє будівництва

Майбутнє вже настало! Вчорашніми «вигадками» з голлівудських фільмів люди активно користуються по всьому світові, літають на таксі та дають завдання AI-помічникам. У будівництві новинок теж вистачає, а очікується ще більше. Сьогодні – про технологічні тенденції, які просто на очах змінюють наше уявлення про цю сферу.

Тренд №1: віртуальна та доповнена реальність

Технології доповненої реальності сьогодні дозволяють планувати та проектувати архітектуру, робити візуалізацію майбутньої будівлі.

Очікується, що в найближчому майбутньому віртуальна реальність «перенесе» потенційного покупця у будинок ще до того, як буде залито фундамент. Споруда вже «стоятиме» на запланованій локації, можна буде пройтися по кімнатах і все «побачити» на власні очі.

Віддалені шоуруми та презентації стануть звичайною справою. Це допоможе економити час та кошти та позначиться на швидкості та якості продажів.

Тренд №2: використання 3D-принтерів

Вже сьогодні завдяки 3D-принтерам роботу на будівництві можна закінчити в рази швидше, ніж традиційним способом. Стіни та цілі будівлі зводяться буквально за лічені місяці. Також використання принтерів дає можливість значно зекономити.

Ще один плюс – можливість подбати про навколишнє середовище. Адже зазвичай матеріали в 3D виробляються на запит, тож і відходів значно менше. А друк з екологічно чистих матеріалів, використання для принтерів сонячної енергії та незначні викиди CO2 робить 3D-друк тенденцією майбутнього.

Тренд №3: автономні автомобілі

Ці авто обіцяють в майбутньому покращити ефективність, безпеку та точність будівельних проектів.

Вже сьогодні авто для земляних, бурильних робіт, для демонтажу і внутрішньої обробки, транспортування будматеріалів, крани значно полегшують робочі процеси галузі.

В потенціалі ж автономні авто можуть робити моніторинг будмайданчиків та «самостійне» обслуговування об'єктів завдяки датчикам та камерам. Це оптимізує використання ресурсів, робочої сили та матеріалів, допоможе зменшити втрати та підвищити робочу продуктивність.

Автономні приватні авто вплинуть на підвищення цін на приміську нерухомість та зменшать затори на дорогах.

Тренд №4: штучний інтелект

Використання AI-технологій має потенціал значно поліпшити якість та ефективність процесів у сфері нерухомості.

Так, алгоритми штучного інтелекту зможуть створювати персоналізований контент, який відповідає потребам конкретних користувачів. Він вплине на вдосконалення пошуку та забезпечить точніші результати.

Складні фільтри дозволять знаходити нерухомість, яка відповідає конкретним вимогам та критеріям майбутніх жителів. А розпізнавання об'єктів та характеристик нерухомості на фотографіях полегшить та прискорить пошук.

Удосконалені чат-боти самостійно будуть давати відповіді на запитання та надавати користувачам усю необхідну інформацію.

Використання ШІ для швидкого та точного пошуку, сканування документів, пов'язаних з нерухомістю, створення нових онлайн-платформ для продажу спростять та прискорять процес угод.

Також він допоможе в оптимізації процесу підготовки нерухомості до показу, включаючи рекомендації з ремонту та дизайну для залучення потенційних покупців.

Тренд №5: шерінг-економіка

Нарешті, тренд на шерінг, спільне користування власністю, вже давно захопив світ. Нерухомість, від апартаментів до будинків, просто здається в тимчасове користування, та приносить дохід. Хто хоч раз не скористався Airbnb?

В майбутньому очікується поширення тенденції. Наприклад, комерційний шерінг, коли компанії діляться офісами та інфраструктурою, зменшуючи витрати на оренду. Або ж шерінг на послуги, пов'язані з нерухомістю, від прибирання до технічного обслуговування власності.

Ці технологічні тренди обіцяють революціонізувати галузі будівництва та нерухомості, слідкуймо за трансформацією.