Блог Enhance Development

Архітектурні тренди 2024: більше інновацій, індивідуальності та… дофаміну!

Минулий рік став непростим викликом для всіх нас. Настільки непростим, що навіть всесвітньо відомі дизайнери захотіли підвищити рівень щастя – та оголосили 2024 роком дофамінового декору.

Ну, знаєте, щоб зайти у свій дім та сповнитися радості від кольорів, принтів та меблів і хоч ненадовго забути, що коїться за дверима оселі.

Жарти жартами, але, звісно, це далеко не все, що буде цікавим та актуальним у сфері архітектури та будівництва в наступному році.

Enhance Development зібрав 6 найцікавіших трендів 2024 від провідних архітекторів та дизайнерів світу.
  • Інтеграція технологій в поєднанні з естетикою
Життя ставатиме ще більш технологічним. А отже – чекаємо на ще більше розумних проектів та інтеграцій технологій у наші домівки. Розумні будинки включатимуть і розумне освітлення, і автоматизовані меблі. Але й про естетику ніхто не забув! Функціональність, технологічність, краса - такими будуть будинки майбутнього.

  • Природа, екологічність, усвідомленість
Технологіям все ж не витіснити любов людей до природи: у 2024 почесне їх відводиться почесне місце. Простори будуть наповнені природними елементами: від внутрішніх садів до ботанічних принтів.

Усвідомлене ставлення до будівництва, енергоефективні рішення, етичність, прагнення до екологічної чистоти - без цього у 2024-му нікуди! Перевага віддається стійким та легко перероблюваним матеріалам.

  • Дофамін, якого нам так не вистачало у 2023-му
На практиці “тренд на дофамін” означає: створення простору, що підвищить гормон радості та задоволення в жителів дому. В хід йдуть: елементи декору, шпалери, химерні меблі, незвичайні матеріали та цікаві речі. А ще – різноманіття барв, не поєднувані, на перший погляд, кольори, текстури, сміливі поєднання!

Дизайнери радять відмовитися від стриманої класики, якщо вона вам давно набридла та, головне, не робить вас щасливими. І, навпаки, геть той модерн, якщо ви завжди мріяли про класику. Ваш дім має резонувати саме з вами.

Менше правил – більше вашої індивідуальності та почуття глибокого задоволення від власного житла.

  • Шоколад, палений апельсин та гірчиця
Якщо дофамін та радість у вас викликає слідування трендам, то придивіться до трендових шоколадно-коричневого, гірчичного, кобальтово-синього кольорів, паленого апельсину.

Нікуди з рейтингу не подівся зелений. Він полюбився ще з часів пандемії та, доведено, добре впливав на психіку людей. Актуальні відтінки зеленого в інтер’єрах 2024 року – сіро-зелені листочки шавлії, смарагд.

  • Limewash, що додасть теплоти в оселю
Limewash тримається у лідерах вже кілька сезонів. Цього разу він також став вибором №1 з популярних матеріалів і оздоблення. Та опитані дизайнери додають: тепер він стає більш м’яким, таким, що буквально огортає теплом.

Limewash – це суміш подрібненого, обпаленого, пофарбованого природними пігментами вапняку. В результаті він дає матову, крейдяну, схожу на замшу текстуру.

“Тепла тенденція” продовжується завдяки кераміці, теракоту, світлому дереву.

  • Вигини, округла чи витягнута форма
На зміну правильним і чітким формам прийдуть округлі, витягнуті форми, вигини.

Та, разом з тим, нікуди не поділася любов до скандинавської чистоти ліній, мінімуму кольорів, лаконічності та органічності текстур.


Отже, 2024 рік обіцяє стати роком інновацій, просунутих технологій, різноманітності, а ще – поверненню до природи. Тож полюбляєте ви розкіш максималізму, спокій усвідомленого мінімалізму, чи може їх злиття, – для кожного знайдеться свій тренд.